FOTOGALERIE: Příbramáci si vychutnávali svatomartinskou husu

Dobře vykrmená a upečené husa k svátku sv. Martina neodmyslitelně patří. Toho si jsou vědomi i Příbramáci, kteří vzali restaurace útokem a sdíleli fotografie porcí na svých sociálních sítích.

K tomu, jak vznikla spojitost mezi husou a svatým Martinem, se vážou dvě legendy. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily.

Ať už to bylo tak či tak, je to jedno. Každopádně husa patřila k nejhlavnějším pokrmům. Rozdělování jejího masa mělo určené pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář si pak nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily, nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.

Tradice vydržela až do dnes, a již několik týdnů předem restaurace apelují na návštěvníky, aby si rezervovali místo i porci předem. My jsme navštívili penzion Nový Rybník, který vyhrál první místo na příbramském Food Festivalu, a nebýt předchozí rezervace, místo by pro nás nebylo.

Zjišťovali jsme, kde jste si Vy dávali v Příbrami a okolí svatomartinskou husu. Tady jsou fotografie:

 

Máte i Vy fotku svatomartinské husy z nějaké příbramské restaurace? Pošlete nám ji do zpráv na Facebooku, nebo vložte do komentáře, a my ji přidáme do naší fotogalerie. Víme, že se husy dělaly například v Originále, v restauraci na Hradbách, v Kozlovně na Marjánce, ve Statku Svaté Pole, Panství Dlouhá Lhota, v Orlově nebo v Motorestu u Milína. Budeme rádi za každou fotografii.

Zroj: red.

Odpovědět

*