Jídlo z rychlého občerstvení? Naopak, děti požádaly o saláty

Průzkumů o stravování dětí školou povinných je celá řada a média jim věnují patřičnou pozornost. Například v roce 2013 prezentovala Všeobecná zdravotní pojišťovna výsledky průzkumu v rámci projektu Obezita není náhoda. Průzkum se týkal dětí od 9 do 15 let a vyplynulo z něj, že zkušenost s rychlým občerstvením, tedy tzv. fastfoodem má 96 procent z dotázaných dětí, v Praze je číslo ještě větší: 99,5 procent.

Desetina dětí fastfood vyhledává i denně

Většinou se děti s rychlým občerstvením poprvé setkají za doprovodu rodičů, s věkem ale roste počet těch, které do fastfoodu chodí pravidelně a bez dohledu rodičů – mezi patnáctiletými školáky je takových téměř 75 procent. Desetina dotázaných dětí potvrdila, že tuto formu stravování vyhledává v maximální možné míře, a tedy i denně. Experti se shodují na tom, že zakázat dětem stravování v tomto typu restaurací je sice možné, ale neúčinné. Rozhodující je role rodičů, kteří musí dětem vysvětlit, že do fastfoodu mohou zajít občas, spíše výjimečně a zároveň konzumovat i zdravé jídlo a ovoce. Proto by rodiče školních dětí měli zásadně trvat na přípravě domácích svačin do školy, místo toho, aby dali dětem peníze s tím, že si mají „něco“ koupit.

Svačiny by měly být pestré, zdravé a přitom chutné, doplněné ovocem. Odborníci zdůrazňují, že rodiče by v tomto ohledu neměli zpohodlnět a dětem svačinu připravovat. Navíc je to levnější varianta, než dát dětem přímo peníze. Důležité je také nabádat děti, aby dodržovaly pravidelný pitný režim, k čemuž je ovšem zapotřebí zejména přísun vody, nikoliv drasticky přeslazených limonád. Velkým nešvarem je také fakt, že oběd bývá často prvním jídlem dítěte za den. Nezbývá než opakovat, že snídaně je naprosto nejdůležitějším jídlem, jak pro děti, tak pro dospělé.

Ve školní jídelně si děti vyžádaly saláty

Existují ale náznaky toho, že situace není ztracena. Často sice můžeme číst články o tom, jak nerady děti navštěvují školní jídelny a raději si k obědu dají párek v rohlíku. Není tomu tak všude. Zajímavý je příklad dětí ze Základní školy Bratří Čapků v Příbrami. Na jednání žákovského parlamentu, který tady vzorně funguje, vznesly děti požadavek na saláty, které chtěly mít k dispozici v rámci obědů. Ředitelka školy Alena Mašiková k tomu dodává: „Požádala jsem vedoucí školní jídelny, aby se návrhem zabývala a zjistila, zda je možné saláty zavést bez toho, aby došlo ke zdražení obědů. Nakonec bylo rozhodnuto o nákupu salátového chladícího pultu, kde jsou pravidelně dětem k dispozici dva až tři druhy salátu a děti si k pultu opravdu chodí. Saláty jsou výborné, všichni si je chválí a dětem to vyhovuje. My jsme samozřejmě rádi, protože takové věci mají určitě smysl.“

Na příkladu ZŠ Bratří Čapků je tak názorně vidět, že mnoho dětí má zájem o přísun zeleniny, ale i dalších zdravých potravin. Kromě salátů si totiž žáci přáli také více zařazovat do školního jídelníčku rybí maso. I to jim škola a školní jídelna s radostí plní. Je vidět, že správný přístup rodičů a výchova ke zdravému životnímu stylu i ve škole má své pozitivní výsledky.

Zdroj: red., foto: www.rozumnehubnuti.cz

Odpovědět

*