Krémové rizoto… gastronomický hit současné doby

10965342_10202746598220214_1558001910_nTak jako to bývá u oblečení, kosmetiky a počítačových her, i jídlo může mít svůj vrchol slávy. Těžká česká jídla už se díky bohu lehce straní do pozadí a lidé začínají vyhledávat pokrmy zdravějšího typu. Jedním z nich je i krémové rizoto, které lze v současné době najít v jídelníčku každé druhé restaurace. Někde Vám ho nabídnou s houbami, jinde se zeleninou nebo masem. Základ je ale stále stejný. Rýže s vývarem.

Někdo si možné pokládá otázku, jak se krémové rizoto liší od klasického, námi známého rizota s okurkou. Krémové rizoto se podává na hlubokém talíři a jednotlivá zrníčka nejdou od sebe oddělit. Bývá spojené sýrem nebo smetanou a svou podobou připomíná jakousi kaši.

Každý, kdo ho ochutná, nevěří. Je to naprosto vynikající a při domácí přípravě levný pokrm. V restauraci se jeho cena ovšem pohybuje kolem 150 Kč, což při mém přepočtu vychází 125 Kč čistého zisku. A to neberu v potaz, že všechny potraviny nakupují ještě za nižší ceny.

Zkuste si ho tedy udělat doma. Není to nic těžkého. Vybrala jsem krémové rizoto se špenátem a mozzarelou.

Na dvě porce potřebuje:

200 g rýže (Pouze a jen s označením: Parboiled – nelepí se)

1 mozzarelu

200 g sekaného/řezaného špenátu (polovina obvykle prodávaného balení)

2 opravdu velké cibule

2 kostky masoxu

Parmezán na posypání

 

Ještě než začnete, uvařte si špenát a 1 litr vývaru ze dvou kostek masoxu. Pokud jste zdatní kuchaři, můžete udělat vývar přímo z masa.

Zároveň si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kousíčky. Rozpalte hlubokou pánev a na trošce oleje nechte cibuli dozlatova opéct. Bude jí opravdu hodně, nebojte se toho. Až se Vám barva cibule bude líbit, přidejte do ní nijak neproplachovanou rýži a minutu ji na sucho míchejte. Následně začněte za neustálého míchání přilévat po troškách vývar. Vždy čekejte, až ho rýže nasaje a přilévejte další a další, až do změknutí.

Až se Vám rizoto bude zdát měkké, je ideální čas přimíchat do něj na kostičky nakrájenou mozzarelu, špenát a klidně i trochu parmezánu pro lepší chuť. V tuto chvíli zmenšete plamen na minimum a už jen lehce promíchávejte. Po třech minutách plamen úplně vypněte a nechte chvilinku rizoto odstát.

Mezi tím si připravte hluboké talíře, do kterých si nandáte svou porci. V poslední řadě posypte rizoto parmezánem a s chutí do něj.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se Vám pokrm povedl a zda Vám chutnal.

Dobrou chuť!

Zdroj: red.

Odpovědět

*