Vrchol buranství je, když za sebe muž v restauraci nechá zaplatit, říká Špaček

muz-a-zena-v-restauraci-popijeji-u-jidla-vino-720 (1)Nedávno jsem četla dva roky starý článek od odborníka na etiketu Ladislava Špačka. Zaujal mě tolik, že jsem dala dohromady něco podobného a propojila jsem to s názory pana Špačka. Jakých prohřešků se lidé nejvíce dopouštějí v restauraci, jak by se měli chovat a jak je to s placením? 

Pokud jde na večeři muž se ženou, nikdy by se nemělo stát, že žena přijde dříve jak muž. Buď by to mělo být naopak a nebo přicházejí spolu. Následně muž sundavá ženě kabát, jde ho pověsit a odvede ji ke stolu, kde ženu usazuje na takzvané významnější společenské místo. To znamená na místo, aby žena seděla zády ke zdi a měla výhled na restauraci. Až potom si sedá i muž.

Na stůl si může žena položit pouze malé psaníčko. Větší kabelka tam nepatří. Žena sedí pouze na okraji židle, takže kabelka za ní by jí neměla překážet.

Stejný počet chodů pro oba

Jídlo by se mělo vybírat tak, aby měli oba dva stejný počet chodů. Odmítne-li tedy žena například předkrm, i muž by si ho měl odpustit.

Jídlo by měl vždy objednávat muž, ale není katastrofou, když si o něj řekne sama žena. V takovém případě je ovšem v diktování objednávky první na řadě.

Neberte příbory z vedlejšího stolu

Pokud Vám u stolu něco chybí, vždy si o to řekněte obsluze. Nechoďte hledat sami jídelní lístky, nebo nepřetahujte příbory z ostatních stolů.

Po dojedení talíř nepodávejte číšníkovi. Nechte ho, aby ho vzal přímo ze stolu.

Platím, nebo se ztratím

Přichází placení. ,,Muž by měl za ženu téměř vždy zaplatit. Existují výjimky, jako když jdou do restaurace studenti, kteří mají vlastní kapesné. V takovém případě se o útratu podělí. Druhou výjimkou je, když jde o pracovní oběd, kdy žena pozve svého klienta. Měla by ale naznačit, že jí účet bude proplacen.  Pokud ale muž při placení mlčí a kouká na to, jak žena platí, je to vrchol buranství,“ říká Ladislav Špaček.

Spropitné klasicky činí tak 10%. Pokud je útrata vyšší, není třeba striktně dodržovat 10%. Platíte-li kartou, nejlepší možnost spropitného je dát ho číšníkovi zvlášť.

Následně muž jde ženě pro kabát, do kterého ji pomůže a spolu odcházejí.

 

Zdroj: red., foto: www.gastrotrend.cz

 

Odpovědět

*