Výběr z desítky pokrmů v restauraci je pryč. Jak jíst dietně, když je již menu sestavené?

restauracePryč je doba, kdy jste si v restauracích mohli vybrat z desítky chodů od kuřecího, vepřového, hovězího masa, po ryby, bezmasé pokrmy, těstoviny, apod. V dnešní době jsou trendem již sestavená menu, za konečnou cenu, které zahrnuje jak hlavní chod, tak i přílohu. Samozřejmě i staré dobré klasické jídelníčky lze v mnoha restauracích stále nalézt, ale co se týče například obědového menu, tam je jasně dané maso, příloha. Co s tím, když nic nevyhovuje našim požadavkům?

Jednou z nejobvyklejších příloh jsou brambory. Dále se nabízí široká nabídka těstovin, či rýže. Problémem je, že lidé hlídající si svá kila, by se rádi sacharidům vyhnuli. V ten moment nastávají dvě možnosti. Můžete poprosit o pokrm bez přílohy, čehož se moc nenajíte, nebo si nechat vyměnit přílohu za zeleninu v různých podobách (vařená, grilovaná, čerstvá…). Pokud se nenajíte ani zeleniny jako přílohy, můžete si hranolky a bramborové plavky vyměnit alespoň za rýži. Jak se ale k takovéto změně předem daného menu staví číšníci a kuchaři?

,,Gastronomie je harmonie chuti, navazování na sebe různých druhů bylinek. Ne pouze dresink do salátů či sladké se slaným apod. A když kuchař napíše menu i s přílohou, není to tak, že si dělá legraci, ale dodává jídlu tu finálovou fázi. Obsluha ráda vymění přílohy dle přání hosta. Jenže v tomto případě si můžeme napsat menu bez příloh a lenošit. V Příbrami je spousta restaurací, takže si můžeme vybírat,“ cituje názor kuchařů i svůj Jan Mezera, zaměstnanec jedné příbramské restaurace.

Co je tedy výsledkem? Přílohu si samozřejmě měnit můžete, abyste se dále nemuseli vymlouvat, že nebylo na výběr. Jen potom přijdete o tu původní dokonalou chuť jídla, kterou kuchaři ,,sestavili.“ Ale jelikož se dá zelenina dělat na několik způsobů, bude i chuť pokrmů určitě skvělá, a za ty nadbytečná kila lze zavřít obě oči.

 

Autor: Jitka Doubravová

Odpovědět

*